Miljø

De smarte velger to hjul

MC er en sjelden kombinasjon av fornuft og glede. Og stadig flere nordmenn ser fordelene med å kjøre tohjuling. Besparelse av tid, penger og plass i trafikken er noen av de viktigste årsakene til at det blir flere tohjulinger på norske veier. Her er de viktigste argumentene for å velge MC:

  1. Spar tid

I mange norske byer og tettsteder er trafikkbildet dramatisk endret de siste årene. Veiene er i stor grad blitt overbelastet og dermed opplever mange at det tar lengre tid enn tidligere å forflytte seg fra A til B. Mopeden og motorsykkelen flytter seg effektivt frem i tett trafikk, og det er lov å benytte kollektivfeltet. Det er som regel enkelt å finne parkering, i tillegg til at du ofte kan parkere like ved inngangen.

  1. Spar penger

Tohjulingene betaler ingen bompenger og parkerer ofte gratis. I tillegg har motorsykkelen ofte et svært lavt drivstofforbruk – faktisk helt ned mot 0,17 liter per mil.

  1. Spar plass

Undersøkelser viser at dersom bare en liten avdel av de som i dag kjører bil velger MC, så vil belastningene på veiene gå betydelig ned, og alle vil spare mye tid.

Sikkerhet

Sikkerhetsbevisste norske MC-førere

Undersøkelser viser at motorsyklister er svært bevisste på egen sikkerhet. På tross av at hjelm er eneste loven krever, bruker det store flertallet av motorsyklister ryggskinne, solide kjøredresser og annet utstyr som gjør kjøringen sikrere.

Dette bør du bruke når du kjører motorsykkel:

Hjelm

Bruk en hjelm som er ECE-godkjent (godkjent for Europa), og aller helst en integralhjelm (helhjelm) som beskytter hele ansiktet i tillegg til hodet. En halvhjelm kan være fristende i sommervarmen, men husk at du da ikke har noen beskyttelse for ansikt/kjeve.

Velg en hjelm som sitter godt på hodet. Og bruk aller helst en forhandler som kan veilede deg i det viktige valget.

Kjøredress

Velg skinn eller en solid tekstildress. Skinn er det sterkeste materialet, men det utviklingen de siste årene har gjort tekstildresser til et godt alternativ. Også her anbefaler vi å bruke en MC-forhandler som veileder deg til riktig passform. For stor dress kan føre til at beskyttere som sitter på for eksempel albuer og knær vrir seg og ikke gir den nødvendige beskyttelsen dersom uhellet er ute.

Velger du tekstildress, så sjekk at den har kevlar på utsatte steder som knær, skuldre etc.

Ryggskinne

Det er ikke uten grunn at de aller fleste norske MC-førerne opplyser at de bruker ryggskinne. En ryggskinne beskytter vitale deler av ryggsøylen dersom uhellet er ute. Den koster lite og er behagelig å ha på.

Støvler:

Beina er utsatte ved velt og stive støvler vil beskytte bedre enn myke støvler. Men stive støvler kan gå på bekostning av beinas håndtering av brems og gir, så det kan være smart å finne det riktige kompromisset sett i forhold til hvilken kategori motorsykkel du kjører.

Hansker:

Det finnes hansker både i tekstil og i skinn. Skinn beskytter best mot asfalten og det anbefales at dersom du velger hansker i tekstil, så velg noen med skinn i selve håndflaten. Ha gjerne flere par hansker for ulikt vær. Tynne hansker gir bedre følelse med motorsykkelen, men husk at kalde hansker og kalde hender gir dårligere reaksjonsevne.