Dersom du ønsker førerkort for tung MC, er veien kortere dersom du allerede har lett MC-førerkort. Her får du oversikten over de ulike motorsykkelklassene og hva som kreves for å få førerkort.

 

Våren er synonymt med et økende antall tohjulinger på veiene og stor pågang til kjøreskolene som tilbyr MC-opplæring. Stadig flere nordmenn oppdager gleden og de mange fordelene med å kjøre motorsykkel.

 

Ny regel fra 2017
Dersom målet er førerett til mellomtung eller tung MC, så er det en fordel om du allerede har lettmotorsykkel-førerkort. Fra og med 2017 er det innført en regel som sier at du ikke skal behøve å avlegge prøve for MC mer enn en gang. Det holder med obligatoriske kurs ved trafikkskolene når du ønsker å utvide førerkortet opp en klasse.

 

Det betyr at du kan ta lettmotorsykkel-førerkort som 16-åring, utvide til mellomklasse som 18-åring og videre utvide til tung MC som 20-åring.

 

De ulike MC-klassene og veien til førerkortet kan kanskje virke noe komplisert for mange. La oss se hvilke MC-klasser vi har i Norge:

 

  • Klasse A1 – Lett motorsykkel
  • Klasse A2 – Mellomtung motorsykkel
  • Klasse A – Tung motorsykkel

 

De som har førerkort for lett MC har en enklere vei til førerkort for tung MC. Nye regler fra 1. januar 2017 gjør det enklere å gå fra lett til tung MC.

Klasse A1 gjelder føring av lett motorsykkel på opptil 125 kubikk. Minstealder for klasse A1 er 16 år. For å få førerett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve.

 

Klasse A2 ble innført i 2013 som en ny førerkortklasse. Klassen gjelder føring av mellomtung motorsykkel med høyest effekt 47,6 hestekrefter. For å få førerett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve. Dersom du allerede har avlagt prøve i klasse A1, trenger du ikke avlegge prøve, men må ha et obligatorisk kurs. Minstealderen for klasse A2 er 18 år.

 

Klasse A gjelder føring av tung motorsykkel uten begrensning på effekt. Minstealder er 24 år. For å få førerett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve.

Unntak: Dersom du har tatt klasse A2 som 18-åring, kan minstealder for klasse A være 20 år. Dette forutsetter at du gjennomfører et kurs på 7 timer og opparbeider 2 års erfaring med klasse A2. Her trenger du heller ikke avlegge prøve ettersom du allerede har gjort det.

 

Klikk her for å se førerkortreglene for MC.