Norsk Motorcykkel Union (NMCU) lanserer egen YouTube-kanal under MC-messen 2017. Det er den populære Full Kontroll-boka som nå blir til levende bilder. Filmen er 45 minutter lang og delt inn i 27 selvstendige kapitler.

 

– Full Kontroll-boka har vært viktig for sikkerhetsdialogen i MC-miljøet i mer enn 15 år. Mange unge opplever imidlertid slike bøker som litt gammeldagse, så NMCU bestemte seg for å filme boka, sier NMCUs generalsekretær Morten Hansen.

 

Nå er filmene ferdig og lastet opp på Youtube og du finner dem her: https://www.youtube.com/watch?v=L03_x9OQntQ&index=24&list=PL9WbyNfpjE3Skiibnn4xjiMfOCo87W2i7

 

Filmen finnes gratis tilgjengelig på NMCUs webside, www.nmcu.org.

 

– Som man vil se er ikke dette noen actionfilm. Snarere tvert imot. Filmen er langsom og grundig, og først og fremst tenkt som et «selvstudium» for folk som vil bli dyktigere motorsyklister, sier Hansen.

 

Taktiske valg

En forutsetning for å kjøre trygt på MC er at man behersker presis kjøreteknikk. Man må kunne styre, bremse og akselerere – de tre manøvrene det er mulig å foreta med en motorsykkel.

– God kjøreteknikk alene er imidlertid ikke nok for å bli en trygg motorsyklist. Vi kan godt si at kjøreteknikken bare er et verktøy for å kunne gjennomføre de taktiske valgene man hele tiden må gjøre ute på veien.

 

Grunnleggende forståelse

Og for å kunne ta de rette avgjørelsene må man ha en grunnleggende forståelse for trafikk, noen gjennomtenkte strategier. Man må lære seg reglene for samhandling i trafikken og kjøre på en måte som er forutsigbar for andre. Og ikke minst: Man må være ærlig i forhold til sine egne styrker og begrensinger.

 

Også for erfarne førere

– Selv om filmen først og fremst er laget for ferske MC-førere i alle aldere, tror vi at også de erfarne kan ha nytte av å se dem – om ikke annet så for å kunne nikke gjenkjennende. Full Kontroll filmen er laget av motorsyklister for motorsyklister, med økonomisk støtte fra Statens vegvesen og If skadeforsikring, forteller Hansen.